jueves, 19 de febrero de 2015

Inici del Projecte

Aquest projecte va sorgir de la manera més imprevista que pot sorgir qualsevol cosa: d’una situació anecdòtica (que va passar un dia al pati del col·legi entre un alumne i un professor). Pensat i fet, com ho fem a sovint els valencians, va sorgir aquest projecte d’innovació. La culpa de tot la tenia Ferran Torrent.
Molts associem  Gràcies per la propina  com el llibre més conegut (i reconegut) d’aquest autor. Eixe era, en un principi,  el llibre amb el qual es volia treballar però, al indagar un poc  observàrem que, a l’Octubre d’este any, es produïa un fet important: el 40 aniversari de la publicació de No emprenyeu el comissari.
És una qüestió indiscutible que també es tracta d’un llibre llegit i conegut per generacions que, només proposar-lo com objecte d’estudi, se’ns van acceptar la proposta.
Per descomptat, la trama del llibre presenta característiques peculiars: un  robatori, un Comissari emprenyat, un detectiu molt particular,  ingredients que, sense dubte, agradaria al nostre alumnat que, a més a més, són tot xics, i aquestes coses els agrada.  
A més a més, el llibre està escrit en valencià, cosa que li dona major valor i més, en el moment en que es va produir la publicació d’aquest llibre, un atreviment, un acte de valentia que, per sort, va ser ben rebut per la societat en general. Començava així un llarg camí que encetava la novel·la negra escita en valencià, tot un precedent del qual hem d’estar ben orgullosos.
Des d’aquell moment es va convertir en un llibre molt llegit per estudiants de Batxiller, quasi ha arribat a ser com una lectura obligatòria, fet que no volíem deixar de costat a l’hora de realitzar aquest projecte i, per això, necessitàvem ajuda dels pares i col·laboració de tot tipus de gent.

Per tant, estem davant d’una novel·la negra que va marcar una tendència i que intentava ser el mirall  d’una època desconeguda per als alumnes i la idea era que ells mateixa anaren recreant. La finalitat del projecte, poc a poc sorgiria, tal i com ells anaren treballant.